SKOLESKIBENE

 

"Georg Stage"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hele min barndom har jeg altid villet være sømand, men som min mor sagde "så skal du være styrmand og kaptajn og ikke ende som bolværksmatros". På det tidspunkt, skulle man for at komme på Navigationsskole have 4 års sejltid hvoraf det ene år skulle være med sejlskibe.

Jeg kom ombord i "Georg Stage" sammen med et par andre drenge ca.1 måned før alle andre elever. Vi var med til at rigge skibet til medens det lå på Holmen. Vi blev imidlertid først mønstret den 22. April 1954 sammen med alle de andre elever. Turen gik rundt i Danmark med en afstikker til Edinburg i Skotland.

Jeg ved ikke rigtigt hvad jeg skal mene om turen andet end, at vi blev behandlet ekstremt hårdt, med "vælling vand og tæsk" hver dag. Det var sjældent vi blev mætte og hvis vi blev, så var det fordi vi spiste beskøjter og skonnerokker imellem måltiderne. Det var kun de stærke som "overlevede".

Der var ofte elever som stak af når vi lå ved land, de blev for det meste indfanget af politiet. Af de 80 elever som startede deres maritime karriere ombord i "Georg Stage", var der nok ikke mere end 30 som fortsatte karrieren til søs. Dengang var livet til søs hårdt. Ja, men at det skulle være så hårdt kan jeg stadig ikke forstå, det var jo dog et skoleskib med drenge på kun 15 år og langt de flestes forældre havde selv betalt for turen.

Jeg husker turen som en hård maritim opdragelsesanstalt med ydmygelser og- afstraffelser hver dag. Jeg lærte selvfølgelig en masse praktisk sømandsskab og andre gode ting som jeg havde stor gavn af i mit videre virke som sømand. Efter 4 måneder og 7 dage ombord, afmønstrede jeg den 28. august 1954 for, at påmønstre skoleskibet "Danmark".

Ovennævnte skal ikke opfattes som en klagesang, men er blot en konstatering af, hvordan tingene foregik dengang.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"Danmark"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Den 15. september 1954 mønstrede jeg ombord i "Danmark". I forhold til "Georg Stage", var det som at komme i himlen. Vi måtte brænde tobak og der var rigeligt med mad.

Jeg tror vi var ca. 20 elever fra "Georg Stage" som fortsatte ombord i "Danmark". Resten af de i alt 120 elever var noget ældre, mange havde sejlet i nogle år og manglede blot deres sejlskibstid for at kunne begynde på en navigationsskole. Vi 20 drenge fra "Georg Stage" var i begyndelsen af togtet den bærende arbejdskraft idet, vi jo var vant til at håndtere en full-rigger.

Togtet var meget spændende, fra København gik vi til Falmouth i England, Cadìz i Spanien, Funchal på Madeira, Sao Vicente på Cap Verde øerne, over Atlanten til de gamle danske øer St.Thomas, St. John og St. Croix, videre til Kingston på Jamaica, Galveston i Texas og endelig Bermuda Øerne hvorfra, turen gik hjemover nord om Skotland.

Alle steder hvor "Danmark" lagde ind, blev der arrangeret udflugter- og vi elever blev inviteret hjem privat hos mennesker som, på en eller anden måde havde forbindelse til Danmark. Jeg kan huske, at jeg selv og 2 andre elever blev inviteret hjem hos Hr. Victor Borge medens vi lå ved St. Croix.Vi holdt jul og nytår på St. Thomas hvor der bla. blev afholdt dans med piger importeret fra en pigeskole på Puerto Rico, meget spændende. Jeg afmønsterde den 13. april 1955 og da havde togtet varet i alt 7 måneder og 7 dage.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jeg mener at billedet er fra en udflugt på Madeira. Jeg tror, det var på den udflugt, vi fik lov til at spise en masse bananer. Så mange, at vi blev dårlige. Bananer var på det tidspunkt ikke almindelige i Danmark og vores maver var ikke vant til den form for spise. Skal jeg være helt ærlig, så tror jeg også at vi fik rigeligt af den lokale gode vin. Bemærk de fine landgangsuniformer, understyrmanden til højre i billedet må have haft det rigtigt varmt.

 

 

Fortoppen- og forsejl set fra bakken.

 

 

 

 

 

 

 

Afslapning på bakken, jeg er sikker på, der bliver brændt tobak (pibe, vi måtte kun ryge cigaretter når vi var i land)

Min mor og Goga på besøg ombord. Jeg kan ikke huske om det var før afgang eller efter hjemkomst fra togtet.

 

 

 

 

 

 

Billedet ovenfor viser en del af de eleverne som deltog i togtet. Jeg selv står midt i billedets ventre side.

Tilbage til: " Forsiden"